Продавець Интернет-магазин посуды и хоз-товаров MarketProm розвиває свій бізнес на Prom.ua 6 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
1155 відгуків
promo_banner

Зараз компанія не може швидко обробляти замовлення та повідомлення, оскільки за її графіком роботи сьогодні вихідний. Ваша заявка буде оброблена в найближчий робочий день.

+380 (63) 950-38-58
Интернет-магазин посуды и хоз-товаров MarketProm

Обробні дошки

в виде галереив виде списка

Правильна обробна дошка – відмінний помічник на кухні

Будь-яка господиня знає, що смак страви залежить не тільки від продуктів, але і від використовуваних при приготуванні пристосувань. І особливої уваги заслуговує обробна дошка. А як її вибрати?

Будь-яка поважаюча себе і піклується про здоров'я своєї родини господиня в своєму арсеналі повинна мати кілька обробних дощок, призначених для різання різних продуктів. Взагалі, за гігієнічним нормам таких предметів на кухні повинно бути цілих 12. Але можна обмежитися і 5:

  1. 1-ая дошка буде використовуватися для обробки риби та подрібнення морепродуктів.
  2. 2-ая призначається для м'яса.
  3. На 3-їй потрібно різати сирі овочі і фрукти.
  4. 4-ая використовується для подрібнення готових продуктів, наприклад, ковбас або сирів.
  5. 5-а дошка призначається виключно для нарізки хліба.

до Речі, на дошках, виготовлених за всіма правилами і стандартами і використовується в закладах громадського харчування, є маркування, що позначають призначення предмета: «СМ» (сире м'ясо), «СР» (сира риба), «ВМ» (варене м'ясо), «ВВ» (варена риба), «СК» (сира курка), «ВК» (варена курка), «РГ» (рибна гастрономія, тобто морепродукти), «МГ» (м'ясна гастрономія), «ПІД» (варені овочі), «З» (сирі овочі), «М» (масло), «З» (сир), «Х» (хлібобулочні вироби).

Розміри і форми

Як вибрати кухонну дошку? Зверніть увагу на її форму. Найпоширеніша і стандартна – це прямокутна. І саме вона є найбільш зручною. Також зустрічаються овальні дошки, круглі і навіть у формі овочів, тварин фруктів і так далі. Виглядають вони стильно і оригінально, але ось у використанні не дуже зручні.Обов'язково підберіть підходящий розмір. Для нарізки м'яса або риби варто вибрати дошку розміром приблизно 30х50 сантиметрів. А для подрібнення інших продуктів підійде розмір 20х30 сантиметрів. Занадто великий прилад непросто мити і зберігати, а надмірно маленький незручний у використанні, так як сковує рухи рук у процесі різання.Що стосується товщини, то зазвичай вона коливається в межах 5-10 міліметрів, але для оброблення м'яса або риби з кістками варто вибрати дошку товщиною не менше 15-20 міліметрів.

З чого виготовляють дошки?

Матеріал, з якого виготовлена дошка, має дуже важливе значення, так як саме від нього залежать властивості та експлуатаційні характеристики.

Можливі варіанти:

  • Дерево. Дерев'яні дошки кілька десятиліть тому були популярними і практично єдиними. Вони мають кілька переваг. Перше – це нековзна поверхня, що іноді дуже зручно. Друге – естетичний зовнішній вигляд (особливо у нових дощок). Третє – це те, що ножі практично не тупляться. Крім того, дошки з міцних порід дерева надійні і стійкі до перепадів температур. Але є і цілий ряд мінусів. Так, дерево досить швидко пошкоджується, не терпить підвищеної вологи, вимагає складного догляду, вбирає запахи і зазвичай служить недовго. А ще воно забарвлюється при різанні деяких кольорових овочів і фруктів. Крім того, в мікротріщинах можуть розмножуватися бактерії, і це вкрай негігієнічно. Якщо ви вирішите вибрати дерев'яну дошку, то бажано звернути увагу на такі породи, як бук, гивея, дуб, бамбук.
  • Пластикові дошки популярні,Товари для кухні так як коштують недорого і служать досить довго. Крім того, вони практично не вбирають запахи, дуже міцні і прості у догляді (їх можна мити навіть в посудомийній машині). А ще багатьох приваблює таке гідність як різноманітність забарвлень і цікавий дизайн. Але, звичайно, є й недоліки. По-перше, з часом пластик все ж пошкоджується, і в тріщинах можуть накопичуватися залишки їжі і патогенні мікроорганізми. По-друге, неякісний пластик може виділяти шкідливі речовини. По-третє, така дошка може бути слизькою, що сильно ускладнить і зробить незручним використання. Крім того, даний матеріал може постраждати через термічного впливу.
  • Стеклянные доски считаются одними из самых гигиеничных, так как в них не могут размножаться бактерии. Кроме того, такие приборы практически не повреждаются ножом, выдерживают любые температуры (поэтому могут использоваться как подставки под горячее), служат долго, легко и быстро моются, не впитывают абсолютно никакие запахи и выглядят стильно и ярко (особенно цветные и декорированные рисунками). К недостаткам  можно отнести то, что стекло быстро тупит ножи и является весьма хрупким материалом (поэтому не терпит грубых механических воздействий), а также довольно сильно скользит.
  • Керамические доски весьма гигиеничны, эстетичны и элегантны. Кроме того, они не впитывают запахи и не царапаются. Зато стоят такие приборы довольно дорого, быстро тупят ножи и очень хрупки.
  • Доска из натурального камня – это настоящий эксклюзив, так что стоить она будет, конечно, довольно дорого. Кроме того, этот предмет очень тяжёлый и сильно повреждает режущую поверхность ножей. Зато сам камень не повреждается, не впитывает запахи и является, пожалуй, самым долговечным, надёжным и прочным материалом.
  • Не так давно в продаже появились силиконовые доски, вернее разделочные коврики. Они совершенно не тупят лезвия ножей, не царапаются, не впитывают запахи продуктов, не скользят, не окрашиваются, хорошо моются, являются самыми лёгкими и не занимают много места. Но использовать их можно только для резки нетвёрдых продуктов. Силикон может повредиться, если нож очень острый. Кроме того, этот материал устойчив к высоким и низким температурам.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner